
Dalsze informacje o soku z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wróciły na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają również nowe, dotychczas mniej popularne owoce i warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie można nie wspomnieć też o napojach takich jak kombucza, kefir czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Głównym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z buraków, ogórków czy inny kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu warto spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z wyczerpaniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Stanowią one również ochronę podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]