
Skieruj się tutaj, aby zamówić sok z kiszonego buraka.
Kiszone warzywa używa się w polskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednakże raz za razem wymienia się również ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która teraz często dostępna jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – zawartość i właściwości
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał prawdopodobnie każdy z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty często dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że sok jest niezwykle zdrowy, aczkolwiek nie wszystkim smakuje. I nie myliły się! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Ma on w składzie bardzo duże ilości witaminy B3, A, C oraz E, jak również liczne minerały, jak np. potas, wapń oraz żelazo. Wiele osób ma problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednakże zaleca się sięgać po niego cyklicznie, ponieważ jest on grzybo- i bakteriobójczy, eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a przez to może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się również osobom cierpiącym na anemię z uwagi na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet tak zdrowego przetworu nie należy nadużywać – zaleca się wypijać nie więcej niż jeden kubeczek soku na dzień.
Gdzie kupić sok z kiszonego buraka oraz innych warzyw?
Drugim popularnym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który spożywamy też jako przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. Zawiera on mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: zapobiega obstrukcjom, redukuje poziom cholesterolu, a zarazem poprawia koncentrację. Choć buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm albo choroby nerek, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeśli nie masz możliwości, aby przyrządzać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym markecie lub zamówić online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż soki tego rodzaju należy przechowywać w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]