
Potrzebujesz soli himalajskiej różowej? Wejdź na superbutelki.pl
Składnikiem niezbędnym do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy wykorzystywać je w kuchni?
Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak potraw. Choć nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 g na dobę) są niezbędne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. magnez, wapń czy potas, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło żelaza, wapnia i potasu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i jest idealnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem potasu, cynku czy wapnia, czyli składników potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie traci swoich cech i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]