
Szukasz barszczu czerwonego z zakwasu? Sprawdź https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą jemy przeważnie podczas Wigilii bądź dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domach, w których obyczaj spożywania posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, lecz także smakowita przekąska
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do przyrządzenia zupa z buraków, która raczej nie jest dość pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaskowy, a jednocześnie nieco słodkawy aromat sprawia, iż rewelacyjnie łączy się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni przedkładają kartofle, kiełbasę oraz jajo na twardo, pozostali zalewają nim uszka z kapustą, grzybami lub mięsem. Barszcz czerwony to doskonałe posiłek na obiad, lecz także smakowita przekąska albo ciepła kolacja – wrzący kubek tej zupy cudownie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem bądź chrupkiego krokiecika z pieczarkami.
Należy zaakcentować, że barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, o ile nie dodano do niego śmietany. Danie to uważane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także wiele żelaza, przez co poleca się je anemikom. Natomiast z uwagi na fakt, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie zwykle spożywa się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Zakwas z kwaszonych buraków na barszcz czerwony – przygotuj sam bądź kup
Nie istnieje jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i na różny sposób doprawia tę zupę. Niektórzy lubią barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny, pozostali dosypują do niego odrobinę cukru, aby podbić naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli przyrządza się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej niezbędnych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotować na własną rękę, jednak okres fermentacji trwa minimum siedem dni. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w sklepie bądź online.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]