
Chcesz kupić kiszone warzywa? Sprawdź https://artmankiszonki.pl.
Kiszonki warzywne są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, sporadycznie przygotowywany w pozostałych regionach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach.
Kwaszonki znane są ludziom od tysięcy lat
Badacze historii potwierdzili, iż proces zabezpieczenia pożywienia przez ich zanurzenie w soli, w occie czy też w solance, stosowany jest przez ludzi od ponad czterech tysiące lat. Technika ta przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się go zanurza, utrudnia namnażanie się bakterii gnilnych. Paręset lat temu była to perfekcyjna metoda, by przedłużyć okres przydatności do konsumpcji mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilkanaście tygodni. W wyniku tego przyjęła się tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kiszonki od zarania swojego istnienia słyną z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Mają one między innymi mnóstwo witaminy C, dlatego żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, po polsku kwaszone przetwory z warzyw nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z owoców dyni lub grochu.
Kiszone przetwory z warzyw – co się zwykle kisi?
Najczęściej spotykanym warzywem kwaszonym jest ogórek, którego używa się w kuchni praktycznie w większości rejonów świata, również w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie cieszy się większą popularnością. Lecz ogórki kiszone są tam bodaj niezmiernie lubianym uzupełnieniem burgerów, kanapek oraz hot-dogów. Nad Wisłą oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. paprykę, cebulę, jak również owoce (np. gruszki), a niekiedy nawet ryby.
Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni lat stały się fundamentem lub ważnym dodatkiem do setek przepisów lokalnych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonek może być inny w poszczególnych rejonach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, z których korzysta się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany wedle typowego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Japonii.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]