
Więcej szczegółów o kiszonej kapuście.
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową szeregu potraw i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Liczne minerały i witamina A – co znajdziesz w kapuście kiszonej?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało za sprawą szukania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie żywności. Drobno poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których zdobycie zimą było o wiele trudniejsze aniżeli współcześnie. A warto zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest wiele substancji koniecznych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B1, B6, B12). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło między innymi fosforu, błonnika pokarmowego oraz wapnia. Równocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, toteż poleca się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
Kiszona kapusta – w głównych daniach i w zupach
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako bazowy składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo na ogół spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulą lub tartą marchewką, która współgra z potrawami z ryb i kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który perfekcyjnie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.
W zasadzie każda babcia ma swój przepis na kiszoną kapustę, jednak obecnie coraz rzadziej kisi się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania artykułów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich i większych pojemniczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]