Fundamenty biznesu

  • Robienie zakupów
  • Kosztowności
  • Ochrona zdrowia
  • Home
  • Robienie zakupów
  • Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Więcej szczegółów o kiszonej kapuście.

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową szeregu potraw i statystyczny Polak bardzo często widzi ją na stole. I bardzo dobrze, bo kiszona kapusta to niezmiernie zdrowe pożywienie.

Liczne minerały i witamina A – co znajdziesz w kapuście kiszonej?

Kapusta kwaszona, bądź kiszona, jako że te dwa określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało za sprawą szukania przez człowieka metody na dłuższe magazynowanie żywności. Drobno poszatkowane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których zdobycie zimą było o wiele trudniejsze aniżeli współcześnie. A warto zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest wiele substancji koniecznych dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B1, B6, B12). Co więcej, kwaszona kapusta to źródło między innymi fosforu, błonnika pokarmowego oraz wapnia. Równocześnie to pożywienie o małej wartości kalorycznej, toteż poleca się jego spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.

Kiszona kapusta – w głównych daniach i w zupach

Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy jako bazowy składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo na ogół spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulą lub tartą marchewką, która współgra z potrawami z ryb i kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To także produkt, który perfekcyjnie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak bądź bigos.

W zasadzie każda babcia ma swój przepis na kiszoną kapustę, jednak obecnie coraz rzadziej kisi się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania artykułów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich i większych pojemniczkach bez trudu nabyć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie online. Polscy producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Sprawdź także

  • Derki dla koni - komfortowe okrycie ochronne
  • Antena naziemna – o czym pamiętać przy jej zakupie
  • Podłogi ręcznie postarzane
  • Szlachetne dodatki – kolczyki z cyrkoniami
  • Jak dobrać dywan do podłogi drewnianej?

Ostatnie wpisy

  • Gotowe szalunki – dlaczego warto się na nie zdecydować?
  • Catering dla firm – dowiedz się dlaczego warto go zamówić?
  • Chrupkie i zdrowe przekąski – o popularnych domowych kiszonkach
  • Malarstwo komputerowe – jak je opanować?
  • Nadajnik optyczny – ważny element sieci

Kategorie

  • Architektura ogrodowa
  • Automatyka dla przemysłu
  • Baza porad
  • Bezpieczeństwo i ochrona
  • Branża meblarska
  • Finanse i rachunkowość
  • Hobby
  • Hobby i rekreacja
  • IT
  • Kosztowności
  • Kształcenie
  • Ochrona zdrowia
  • Podróże i turystyka
  • Prawo i wymiar sprawiedliwości
  • Reklama i marketing
  • Robienie zakupów
  • Strony internetowe
  • Technologie
  • Tematyka motoryzacyjna
  • Tematyka żywnościowa
  • Uroda
  • Usługi
  • Usługi budowlane
  • Usługi transportu i spedycji
  • Wentylacja i ciepłownictwo
  • Wyposażenie wnętrz
Copyright 2018. All rights reserved |