
Chcesz kupić ogórki kiszone w worku? Sprawdź https://tinyurl.com/ykx7jp3w.
W sałatce warzywnej, w zupie, na kanapce lub jako dodatek do drugiego dania – kwaszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, bowiem kiszonki są równie zdrowe, co smakowite.
Czym urozmaicić smak kiszonych ogórków
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest dość łatwe. Używa się do tego dużych glinianych garnków bądź drewnianych beczułek, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Później pozostawia się pojemnik na minimum 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą zjeść ogórki już po kilku dobach – ogórki tego typu to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i czosnek, aczkolwiek walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić również różnymi przyprawami, między innymi kawałkami papryki, pieprzem albo liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani dużo miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada także spiżarkę lub piwnicę, w której może składować przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to jednak, że trzeba zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy nabyć je w markecie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, a więc w workach foliowych albo w kubełkach, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Czy warto jeść kwaszone ogórki?
Od stuleci powszechne jest przekonanie, iż warzywa poddane fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz organizm. I tak jest w rzeczywistości, gdyż razem z kiszonkami spożywamy pożyteczne bakterie, które korzystnie oddziaływają na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspierając w ten sposób procesy trawienne. Ale to nie wszystko! Kiszone ogórki nie są kaloryczne (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii na 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, A i E, a także sporo minerałów koniecznych do właściwego działania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, cynk i fosfor. A co z zalewą po ogórkach kwaszonych? Jeżeli uwielbiamy kwaskowate smaki, nie należy wylewać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej dodać ją do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w czasie kiszenia mikroelementy przenikają po części do soku. Warto jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się wszak duża ilość soli.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]