
Potrzebujesz zakwasu na barszcz biały? Odwiedź ten adres.
Obecnie z rzadka już jemy obiady składające się z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje konieczność błyskawicznego najedzenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz potraw niegdyś podawanych na ogół jako to większe danie. Jednakże typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to cały czas są one stałą pozycją w ofercie bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są tradycyjnie serwowane w czasie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Barszcz biały to nie żurek – Żurek i barszcz biały – różnica kryje się w zakwasie
Jeżeli spyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie widzi podstawowych różnic między tymi potrawami, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo żurek przygotowuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co różni te zupy, niemniej powinno się wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla osobiste preferencje i kunszt kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej złożony, ponieważ w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 typy:
– kwaśny, zawiesisty żur sporządzany przeważnie z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której kawałki kartofli gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.
Zakwas na barszcz biały i żur? Kupić czy przygotować na własną rękę?
Przygotowanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy jest łatwe, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W internecie znajduje się dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednakże domowy zakwas trzeba przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli chęć np. na żur przyjdzie do was niespodziewanie, polecamy kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i online, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których przyrządzimy aromatyczny biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski albo śląski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]